Tégy csakráid kiváló működéséért, egészségedért helyes táplálkozással!

A csakra szó szanszkrit eredetű, amely jelentése kerék, a Kundalini rendszer központi csatornáján fekvő szubtilis energia központ. Hét fő Kundalini csakra található, amelyek finom, gyengéd energiát juttatnak a környezetből a szerveknek, elmének és intellektusnak.  A csakrák harmonikus működése jelentős az egészséges test-elme egészségéhez, így kiemelkedően lényeges tisztításuk, energetizálásuk. A következőkben olvashatsz a csakrákról növekvő sorrendben alulról felfelé.

Gyökér csakra

Elhelyezkedése a hátgerinc utolsó csigolyájánál a gáton található energia központ. E csakra felel a földdel való kapcsolatunkért, funkciója a létfenntartás. A vitalitásért, az életerőért, az életszeretetért, a testi szükségletek kielégítéséért, a mindennapok feladatokkal való megbirkózásért, az egyensúlyért felelős. Továbbá a családalapítás, az egzisztencia megteremtés, az önbecsülés, a biztonságérzet is ehhez a csakrához köthető.

Színe: Vörös, de a barna, a khaki is.

Hiány esetén: hordj vagy használj ilyen színeket.

Hozzákapcsolódó szervek: talp, gerinc, fog, köröm, csont, vastagbél, mellékvese. Abban az esetben, ha ezek gyengélkednek a gyökér csakra alul működhet. Viszont, ha túlságosan nagy fordulatszámmal élsz túl is működhet. További testi tünetei: székrekedés, hasmenés, aranyér, vese probléma, bél-ízületgyulladás, gerincprobléma, rossz keringés, stressz, idegesség, vérnyomás-fog betegség.

Étellel gyógyír: répa, burgonya, hagyma, retek, protein, tojás, hús, tofu, bab, szója

Szakrális csakra

Elhelyezkedése a medence alsó részén, a köldök alatt két ujjal található. Hozzátartozik a szexualitás, kreativitás, önbecsülés, öröm, frusztráció, emberi kapcsolatok, érzelmekkel-érzékiségekkel való kapcsolat, függőség, szabadságérzet, élvezet, vágy, erotika.

Színe: narancssárga

Hiány esetén: hordj ilyen ruházatot vagy használj ilyen ágyneműt.

Hozzákapcsolódó szervek: petefészek, here, hormon, mell. Diszharmónia esetén evészavar- függőség, depresszió, szexuális probléma, hormon termelődés, folyadékháztartás szabályozás, menstruációs-vizelet bajok, ciszták, hízás. Alul működés esetén az egyén gátlásos, visszahúzódó, ellenkező esetben pedig harsány, sokat beszél a szexről.

Étellel gyógyír: dinnye, mangó, narancs, mandula, dió, napraforgómag, fahéj, vanília, édes paprika, kömény.

Napfonat vagy köldök csakra

Elhelyezkedése a köldökön leledzik és az önmagunkkal való kapcsolatot jelképezi. Hozzátartozik az önbizalom, önkontroll, optimizmus, szenvedély, harag, élmény, érzés, társadalmi elvárások és az emberi kapcsolatokra is kihatással van.

Színe: citromsárga, aranysárga

Hiány esetén: vedd körül magad ilyen színekkel

Hozzákapcsolódó szervek: gyomor, máj, epehólyag, rekeszizom, látás. Ha jól működik e csakra, akkor optimisták, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, energikusak vagyunk. Kiegyensúlyozottság miatt emésztési-gyomorégési bajok, hasi hízás, cukorbetegség, döntésképtelenség a jellemző. Alul működés esetén félénk, nemet mondási nehézség, mártírság, kihasználhatóság jellemző. Túlműködéskor egoista, átgázoló, uralkodó személyiség ütközik ki.

Éld meg érzéseid!

Étellel gyógyír: kamilla, kurkuma, kömény, menta, gyömbér, len-napraforgómag, tej származékok.

Szív csakra

Elhelyezkedése a mellkas közepén van. Az empátia, önelfogadás, remény, inspiráció, nyitottság, megbocsátás témái tartoznak ide. Ez a csakra hatással van a harmadik szemre, ahogy fejlődik a szív csakra, úgy nyílik ki a harmadik szem. Amikor sikeres ez a csakra megnyitása az emberek pozitív kisugárzása a jellemző és egy idő után, csak ilyen embereket enged közel magához.

Színe: Zöld

Hiány esetén: hord ruhában, kiegészítőben stb.

Hozzákapcsolódó szervek: szív, tüdő, bőr, immunrendszer. Alul működés esetén sebezhető az ember, emberfüggő. Zártság esetén közöny érdektelenség jellemző. Szeress, járj sokat a szabadban, fogadd el az embereket, bocsájts meg magadnak és másoknak, hogy megtudj nyílni az embereknek.

Étellel gyógyír: zöld leveles növények, (brokkoli, spenót, saláta, zöldtea), bazsalikom, petrezselyem.

Torok csakra

Elhelyezkedése a toroknál helyezkedik el az ádámcsutka alatt. Ez a rész természetesen a kommunikációért, őszinteségért, kifejező készségért, érzelmekért, gondolatokért felelős. Ide tartozik a beszéd és hallgatás egyensúlya, azaz a csakra működése határozza meg, hogy az illető sokat beszél vagy keveset, illetve pont eleget és milyen minőségben.

Színe: Kék

Hiány esetén: világos kék-spiritualitás, hűtő hatású, sötétkék-altató, fájdalomcsillapító.

Hozzátartozó szerv: tüdő, a torok csakra irányítja a légzés ritmusát. Egyensúly esetén jól kitudjuk magunkat, érzéseinket fejezni félelem nélkül. Egyensúly esetén szabadon áramlanak az új gondolatok. Diszharmónia esetén durva beszédstílus, túlzott racionalizmus, érzelmi elnyomás, önkifejezés hiánya, gyenge tanulási képesség, hazugság, félelem, bizonytalanság. Alul működés esetén az adott személy felszínesen kommunikál. Jellemző betegségei a rekedtség, köhögés, torok-nyak-pajzsmirigy problémák. A torok gyulladása elfojtott agresszióra utal, amíg a fül az egyensúlyzavar arra utal, hogy nem hallgatunk a belső hangunkra.

Tisztítása: felhők, égbolt, víztükrében való gyönyörködés, éneklés, mantrázás, légzőgyakorlatok.

Harmadik szem vagy homlok csakra

Elhelyezkedése a szemöldök között, középen lelhető fel. Ez a csakra a spiritualitásért, a bölcsességekért, az álmokért, a belső látásért, tisztánlátásért felelős. Fő feladata a felelősség vállalás önmagadért, életfeladat felismerés. Nyitott szív csakrával gyógyító energiát lehet kibocsájtani.

Színe: indigókék-nyugalom-tisztaság-energikusság, ibolya, sötétkék

Hozzátartozó szervek: agy, orr, arc. Amikor kibillen működése, akkor fejfájás észlelhető, amely arra utal, hogy nem akar az egyén hallgatni a megérzéseire, illetve az irányítással-szemmel-racionalitással való problémára.

Gyógyító ételei: sötétkék gyümölcsök: áfonya, szőlő, mák, levendula, fekete üröm.

Korona csakra

Elhelyezkedése a homlok, a halánték, a tarkó csontok keresztezési pontja, amely fejtetőn rejlik. A korona csakra tartja a kapcsolatot az Univerzummal, illetve ember és világegyetem közt, spirituális megvilágosodás csatornája. Itt összpontosulnak a többi csakrák energiái, ezen keresztül érkeznek az isteni irányítások, célok, bölcsességek. Megnyílás során a tudat megnyugszik, kinyílik, majd egyre többször jól érezzük magunkat, átéljük ezt az állapotot és megtartjuk.

Színe: lila-meditáció, odaadás, egyesek szerint fehér, amely megnyitja a szívünk az isteni fény felé, szivárvány összes színe, arany.

Hozzátartozó szerv: tobozmirigy (belső óránk), ez a mirigy termeli a melatonint, amely felelős az alvás ritmusért, növekedésért, testhőmérsékletért, szaporodásért, immunrendszerért, hangulatért. Amennyiben nem teljesen nyitott e csakránk, akkor félelem, összhang hiánya, céltalanság, önazonosság hiánya, elmebetegség, szenilitás, pszichés bajok, személyiségzavarok léphetnek fel.

Járj minél magasabban, hogy kitudjon teljesedni e csakra is!

Egy szó, mint száz foglalkozz Önmagaddal minél többet, hogy rálelhess a titokra, amely abban rejlik, hogy mindannyian egyek vagyunk és egyenrangúak, mert ugyanaz az Istenség lakozik mindenkiben!

Úgy érzed elakadásod van egy-egy csakránál és segítséget szeretnél kérni, hogy helyreálljon működése? Keress fel bátran bizalommal!

Kövess a közösségi médiában

Szalonunk elérhetőségei

Nyitvatartás

Hétfő - péntek: 07:00 - 21:00

Scroll to Top