Tudatosság szemszögéből a böjt mit is jelent?

Sok-sok éve kutatom az egészséges életmód mivoltjait, ám sok információ ér minket az internet, a szakemberek, könyvek által. Érdemes saját igényeinknek megfelelően rálelni a saját hiteles szemléletünkre és ezzel támogatni testünket.

Visszaemlékezve nálam ennek a kezdete 2011-ra nyúlik vissza, amikoris elkezdtem a gyönyörű kozmetikus szakma csínját-bínját megtanulni. Több szempontból is nagyon szuper döntés volt. Egyrészt, mert e választás által megtaláltam ezt a szakmát, amit annyira szeretek. Másrészt pedig a tanulmányaim során és szakmai tanárnőm révén kezdett el érdekelni az egészséges életmód. Hisz addig elég egyhangú étkezésem volt, ily módon nem hozott lázba e témakör.

Azonban egy új kapu tárult ki előttem, amikor elkezdtünk mélyebben tanulni az órákon bőrünk szempontjából a gyógynövényekről, vitaminokról ezek fellelhetőségükről a természetben. Ezentúl egy kozmetikus szakember példája a Vendégeinek, merthogy a kedves Vendégek is a kozmetikus szakemberétől érdeklődik, hogy tehetne bőrproblémai ellen, akár az étkezéssel.

Ezt a tudásom a gyógyszertári asszisztensi tanulmányaimmal szintúgy bővítettem és a gyakorlatban használtam/használom. Tapasztalataimat a következőkben megosztom Veletek, mert ez az étkezés mindig egy központi téma.

Miért fontos időnként újraindítani a „rendszert”?

Az én hitem szerint, a sokféle bevitt anyag által lerakódott szennyeződésektől évente egyszer- kétszer érdemes megtisztítani a szervezetet, ha egészségesen is étkezik az ember, olykor vannak „csalós” napok, nem igaz? Sokat hozzáad a méregtelenítéshez a mozgás, ezáltal az izzadás, a sok folyadék fogyasztás, a tiszta étel, a stresszmentes élet. DE vajon ezeket tudjuk folyamatosan tartani? A mai hétköznapjainkban sajnálatos módon kevésbé, ha tudnánk is szerinted, tudunk teljesen egészséges ételt magunkhoz venni? Észrevételeim alapján meggyűlik vele a dolgunk.

Milyen hatást érhetsz el a böjt által?

Először is fontosnak tartom, hogy megfelelő ismeretekkel kezdjen bárki is, bármilyen böjtbe. Abban az esetben, ha a nem megfelelő kereteken belül végzi az ember, akkor akár többet árthat vele magának, mint hasznot.

A böjt menetéről emiatt nem is ejtenék szót, csak a böjt következtében kapott számtalan felismerésről. Külsőleg a bőr letisztul, a salakanyag kiürülése miatt pedig súlycsökkenés áll be, amely körülbelül 2-3 kilogramm. Belsőleg a gondolatok egyre jobban letisztulnak, a test energiája megemelkedik és elmúlik az éhségérzet, bár ez hullámzó lehet a külső ingerenciák miatt.

Amikor a bélrendszerből távoznak a szilárd ételek megemésztett eredményei beindul a tisztulási folyamat. Ilyenkor a szervezet a lerakódott anyagokat dolgozza fel, mivel a táplálék okozta munka nem akadályozza ezt. Mindeközben az elme ráeszmél, hogy mennyi sok mindent vesz magához az éhségérzet miatt, pedig semmi szüksége rá.

Majd a böjt végére olyan tisztuláson megy végbe test-lélek-szellem, hogy nem vágyik a sok egészségtelen ételre, hanem jól átgondolva tervezi meg milyen reformokat vezet be életébe az egészsége érdekében. Továbbá a jobb közérzete miatt. Egy efféle kúra önuralmat is gyakorol Önmagunk felett, mert sokszor csak az érzékeink kívánják a káros ételeket nem a testünk.

Ehhez hozzájárulnak a minket körülvevő ingerek is, amelyeket egyre jobban megtudunk különböztetni, hogy melyek szolgálnak és melyek nem. Lényünk, mintha újjászületne és valóban újra indulna. Beindulnak a gondolatok, a tervek és hogy ezek mind, hogy állnak össze. A böjt által rádöbben az ember milyen téves hitrendszerek veszik körül, mint például, hogy szilárd étel nélkül nem lehet élni egy bizonyos ideig, mert elájul, enervált lesz, rosszat tesz a testnek stb.

Ezenfelül az energetikai rendszerünket is leterheli a nem megfelelő étel, ezáltal a megérzéseink, intuícióink lecsendesülnek, gátolttá válnak.

Tégy bőrödért! Tégy az egészségedért! Tégy Önmagadért!

Sokszor gondoljuk úgy, hogy ezt az egy üdítőt megérdemlem, máskor ezt a kis alkoholt, harmadszor a pizzát és olykor ebből áll az élet, mert megérdemli a testünk. Azon gondolkoztál már, hogy ezek a káros ételek „néha” a testednek valóban, hogy esnek? Jól?

Nem gondolnám, esetleg a tudatalattinak, ahova berakták a reklámokkal ezt a „Nekem jár” érzést. Továbbá, ha sok ilyen „néha” alkalom esik meg, akkor ez bizony szokássá válik. A szokások pedig meghatároznak. Szeretnél egy irányított ember lenni a különböző behatások által vagy szeretnéd a testedet szolgálni? Ha ráérzel a tested jelzéseire, akkor nem tudsz rosszul étkezni.

Gondoltad volna, hogy amiatt kívánod az úgynevezett egészségtelen ételeket, mert valamilyen vitaminhiány áll fent a szervezetben? Nem is szeretnék belemenni messzemenő következtetésekbe, hogy miért érnek minket ilyen külső hatások.

Csak szeretném figyelmedbe ajánlani egy gondolat morzsaként, hogy figyelj Magadra! Te vagy a legfontosabb az életedben, mert ha Te jól vagy a körülötted lévőknek is a legjobb Önmagad tudod adni. Ezáltal mindenki boldog!

Kövess a közösségi médiában

Szalonunk elérhetőségei

Nyitvatartás

Hétfő - péntek: 07:00 - 21:00

Scroll to Top